Cím: 1174 Budapest, Erdő utca 27.

Telefonszám: +36 30 686 4967

Cím: 1174 Budapest, Erdő utca 27.

Telefonszám: +36 30 686 4967

Szőlő és gyümölcs ültetvények
talajmenti fagy elleni védelmére!

HATÉKONY, GAZDASÁGOS, MEGBÍZHATÓ

A KödSárkány-t úgy fejlesztették ki, hogy a szőlőültetvényeket és a gyümölcsösöket védje a radiációs fagy ellen (tavaszi fagy), amely az összes fagykár mintegy 85% -ért felelős, továbbá volt arra is példa, hogy a szállított fagyban is sikeresen használták. Egyetlen KödSárkány képes 10 hektárt megvédeni, minimális működési költségekkel és karbantartással.

Főbb előnyök:
Biztonságosan használható a BIO ültetvényekben a fagy ellen. Mivel biomasszát használ üzemanyagként, sokkal kisebb a környezeti hatása, mint az alternatíváknak, melyek gyakran valamilyen fosszilis tüzelőanyagot vagy jelentős mennyiségű villamos energiát használnak a működésük során.

  • A létrehozott füstöt és vízgőzt elteríti az ültetvényben, amely szigeteli a védett területet és visszatartja a Föld felszínéről az infravörös sugárzás formájában kibocsátott hőt.
  • Cirkuláltatja a levegőt, ezáltal megkönnyíti a magasabb meleg és alsóbb hideg légrétegek keveredését a felszín közelében.
  • A tüzelőanyag elégetésével hőt termel, ami növeli a környezeti levegő hőmérsékletét.

Ezért a KödSárkány a leghatásosabb fagyvédelmi eszköz:

A KödSárkányban begyújtott tüzelőanyag égése során keletkező hőt és füstöt a gép eloszlatja az ültetvényben. A vontató traktor a kardántengelyen (TLT) keresztül hajtja a ventilátort. A ventilátor egy automatikusan szabályzott beömlőnyíláson át szívja a levegőt az égéstérbe és ezzel egyidőben a gép hátuljánál elhelyezett szellőzőkön keresztül felvett, a palást hűtéséhez szükséges, légmennyiséget áramoltatja a dupla oldalfalak között. A hűtőlevegő összekeveredik a füstgázzal és így egyenletes hőmérsékletű közeget hozunk létre és diszpergálunk. A víztartályból a nagynyomású szivattyú vizet fecskendez a kiömlő meleg légáramba, ezáltal növelve az elterülő füstgáz fajsúlyát, így segítve a közeg felszín közelében tartását. A köd réteg nagyon hatékonyan “szigetel”, és így megakadályozza a talaj kisugárzásos hőveszteségét. A gép mindkét oldalon 30 méteres távolságba fújja ki a párás füstöt, így egyszerre egy 60 m széles földcsíkot képes lefedni. Maximum 8 km/h vontatási sebességgel haladva, 20 percen belül vissza kell térni a kiindulási ponthoz, így a gép képes biztonságosan lefedni 10 hektár földterületet.

Hatásmechanizmus:
A Napunk által közölt hőenergia közvetlenül melegíti fel a légkört és a földfelszínt, ami ezt a hőmennyiséget a látható fénynél hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, az úgynevezett infravörös fény formájában adja le. Ezt azonban bizonyos légköri gázok, mint például a vízgőz (H2O) és a széndioxid (CO2) hatékonyan nyelik el, és sugározzák vissza egy részét a Földre, így melegen tartva a bolygót.
Ezt a természetes folyamatot nagyban befolyásolja a légkörben található üvegházhatású gázok mennyisége. A legfontosabb ilyen gáz a vízgőz (felhők), mely 36 – 70%-ban felel a visszasugárzott hőért. A felhőmentes, nyitott égboltú éjszakákon az elnyelt és a földre visszasugárzott hőmennyiség jelentősen kevesebb, mint felhős társaikon. Így fordulhat elő, hogy Földünk legmelegebb helyein a száraz, felhőmentes sivatagokban a hajnali hőmérséklet képes fagypont alá esni. Ez a jelenség felelős a tavaszi fagyért is.

A KödSárkány nem egyszerűen csak melegíti az ültetvényt, hanem mindeközben meggátolja annak a kihűlését!
Fontos tudnunk, hogy az így kisugárzott hőt gyakorlatilag lehetetlen visszapótolni az ültetvénybe, ezért az a megoldás, ha eleve meggátoljuk, illetve lassítjuk a nagymértékű, természetes radiációs hőveszteséget. A KödSárkány amellett, hogy jelentős mennyiségű hőt állít elő, a működése során vízgőzt és széndioxidot juttat a növényeink közé, mely ott elterülve jelentősen csökkenti az ültetvény természetes hőveszteségét is. Az így keletkező „ködpaplan” a felhők szerepét betöltve akadályozza meg a hőmérséklet fagypont alá csökkenését.

Referenciák

Géza, MAGYARORSZÁG: Én voltam az első, aki a gépet használta annak kifejlesztése után. -4 ºC-ot mértünk közvetlenül az ültetvényen kívül, ahol a gép nem volt használatban. Ilyen körülmények között a KödSárkány több mint 8 hektár almát tudott megvédeni.

Viktor, MAGYARORSZÁG: A KödSárkány-t barackos védelmére használtam a fagykárosodások ellen. Éjfélre a hőmérséklet már körülbelül mínusz 4-5ºC-ra csökkentés hajnalban valamivel -8ºC alá esett. A hozzá fűzött reményeket beváltotta, ahol a Sárkányt használtuk ott 100% -os termés hozamra számítunk.

Joze, SZLOVÉNIA: Két és fél hektár almát védtünk. A gép használatakor az ég tiszta és a hőmérséklet -3,6 Celsius fok volt, de a talajhoz közel azt hiszem -4 Celsius fok lehetett.

Ajánlatkérés

  •